Forum Jestem Mamą Anioła... Strona Główna


Jestem Mamą Anioła...
Forum wszystkich tych, których bocian zgubił się w zamieci
Odpowiedz do tematu
przepisy oryginalnych potraw na Wigilię
Mania27



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 816
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Witajcie dziewczyny. Wpadłam na ten temat, bo myslę, że fajnie byłoby zjeść w wigilijny wieczór zamiast np ryby po grecku RYBĘ PO JAPOŃSKU, zamiast tradycyjnej sałatki warzywnej SAŁATKĘ Z TUŃCZYKIEM.... Wrzucę niżej przepisy i czekam na wasze ORYGINALNE POMYSŁY Smile Święta tuż tuż....czas się pomału zabierać za kulinarne przygotowania Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mania27



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 816
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKA

Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (ewentualnie 3 puszki jeśli paczkowany jest w mniejszych puszkach: np CALVO czy RIO MARE), (może być 1 w sosie własnym i 1 w oleju) 6-7 jaj ugotowanych na twardo , 1 średnia lub duża cebula, 25 dag sera żółtego, słoiczek majonezu
Przygotowanie: Na dnie przezroczystego naczynia w miarę równego kładziemy potarte na największych oczkach białko z 7 jaj, na to trzemy na małych oczkach połowę porcji sera żółtego, następnie tuńczych odsączony i wymieszany z drobno pokrojoną cebulką, następną warstwą jest majonez, na to ponownie żółty ser starty na małych o czkach, a na wierzch ścieramy na drobnych oczkach żółtka jaj. Można posypać całość pieprzem, jednak nie solić, ze względu na to, że cebula i ser są już słone...wstawić na jakiś czas do lodówki, nie mieszać!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mania27 dnia Pon 20:39, 20 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Mania27



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 816
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Ryba po japońsku
SKŁADNIKI:
1 kg pangi(mintaja,morszczuka), 2 papryki czerwone, 5 ogórków konserwowych, 4 cebule, 0,5 szklanki oleju, 4 łyżki octu, 2 szklanki wody,6 łyżeczek cukru, 0,5 łyżeczki soli, mały koncentrat pomidorowy, 5 łyżek ketchupu pikantnego.
PRZYGOTOWANIE:
Rybę usmażyć w cieście naleśnikowym lub w panierce. Do garnka wlać olej ,ocet i wodę, pozostałe składniki pokroić w paseczki, cebulę w pół krążki. Włożyć do garnka, dodać cukier i sól. Dusić do miękkości. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i ketchup, poddusić. Rybę ułożyć w dużym naczyniu, zalać sosem.Po wystygnięciu włożyć do lodówki. Pychotka Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Mania z nieba mi spadłaś z tą rybą po japońsku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a niech ci Bozia w dzieciach wynagrodzi Wink!!!!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mania27



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 816
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Monia powiem ci że sprawdzone, robiłam na wigilię 2 lata temu i ... pyszne, naprawdę pyszne, oryginalny smak, no i z tego co pamietam łatwiutko się robiło


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mania27



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 816
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

AAAA Monia no to teraz Twoja kolej na jakiś nowy przepis Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

a co do przepisów dziś z mamą ustaliłyśmy menu : 1.barszcz z uszkami, 2.pierogi z ziemniakami, 3.pierogi z kapustą i grzybami, 4.zupa grzybowa, 5.gołąbki, 6.kasza jaglana z suszkami ( to bardzo rzadko spotykana potrawa ale ja ją uwielbiam) 7. kompot z suszu, 8. ryba, 9. kutia , 10. kapusta z grochem, 12. ziemniaczki, pieczywo, czosnek powinien być w ząbkach Wink
podobno sama tradycja to tak dla babci


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

gotować to będzie mama a ja za pomoc kuchenną Wink moge co najwyżej pierogi lepić, uszka, i gołąbki zawijać no i potem jeść Wink
ale za to to ja piekę
makowiec w kruchym cieście, piernik z wkładką bakaliową i może jeszcze ciasteczka jakieś zrobie Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mania27



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 816
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

No to ja poproszę o przepis na: KUTIĘ i KASZĘ JAGLANĄ z SUSZKAMI , brzmi smakowicie, zdobądź przepisy Smile buziaczki


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Kochana kutię to ja gotową kupie Wink
a co do kaszy to babcia gotuje ale znam skłądniki Wink kasza jaglana gotowana i gotowane suszone owoce - gruszki jabłka i śliwki. a jak to sie gotuje to obiecuje sie dowiedzieć i jutro napisać Wink uwielbiam to jeść czy na ciepło czy na zimno mmmmmmmmmmmmniaaaaaammmmmmmmmmm Wink
a tu przykładowy przepis na kutię [link widoczny dla zalogowanych]

dobra znalazłam chyba przepis na swoje ulubione danie wigilijne Wink POSTNICA
Składniki:
2 szklanki pęcaku
1 szklanka śliwek suszonych
1 szklanka suszonych jabłek
6 dużych suszonych gruszek
1/2 szklanki rodzynek
sól, cukier do smaku

Pęcak ugotować w 1,5 l wody, odcedzić. Owoce po dokładnym wypłukaniu zaparzyć 10 minut we wrzącej wodzie i odcedzić. Śliwki, jabłka i gruszki gotować do miękkości. Do wywaru (ok. 3 l) dodać pęcak i rodzynki. Doprawić solą i cukrem. Gotować jeszcze pół godziny na wolnym ogniu.

a przepis ze strony [link widoczny dla zalogowanych] ale zgadzają mi sie składniki Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez monika31 dnia Pon 21:54, 20 Gru 2010, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
Mania27



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 816
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Kurniawka u mnie to chyba tego pęcaka nie ma. Pierwsze słyszę hehehehehe no to chciałam oryginały i mam Razz


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mania27



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 816
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Monia a ta kutia to za trudne dla mnie Sad(((


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

pęcak to chyba potoczna nazwa kaszy jęczmienna, nie mielona tylko cała...
a kutię to w każdym markecie np. z bakallandu w puszcze kupisz Wink u nas jest też potrawa na kluski bądź łamańce czyli kruche ciastka z makiem i bakaliami


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
ślimaczuś



Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 1289
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa/Radom

Pęcak czy pęczak to własnie kasza jeczmienna tylko taka duża, ale juz chyba po ptokach bo juz po wigilii, a kutii to chyba nigdy nie jadłam.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

ślimaczku z kaszą masz rację a co do kutii to pszenica z makiem i bakaliami i miodem, ja kupiłam z bakallandu była przepyszna tzn. troszeczke jeszcze zostało, ale podjadam podjadam Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
przepisy oryginalnych potraw na Wigilię
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 2  

  
  
 Odpowiedz do tematu