przepisy oryginalnych potraw na Wigilię |
Mania27
|
Witajcie dziewczyny. Wpadłam na ten temat, bo myslę, że fajnie byłoby zjeść w wigilijny wieczór zamiast np ryby po grecku RYBĘ PO JAPOŃSKU, zamiast tradycyjnej sałatki warzywnej SAŁATKĘ Z TUŃCZYKIEM.... Wrzucę niżej przepisy i czekam na wasze ORYGINALNE POMYSŁY Święta tuż tuż....czas się pomału zabierać za kulinarne przygotowania
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Mania27
|
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKA
Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (ewentualnie 3 puszki jeśli paczkowany jest w mniejszych puszkach: np CALVO czy RIO MARE), (może być 1 w sosie własnym i 1 w oleju) 6-7 jaj ugotowanych na twardo , 1 średnia lub duża cebula, 25 dag sera żółtego, słoiczek majonezu Przygotowanie: Na dnie przezroczystego naczynia w miarę równego kładziemy potarte na największych oczkach białko z 7 jaj, na to trzemy na małych oczkach połowę porcji sera żółtego, następnie tuńczych odsączony i wymieszany z drobno pokrojoną cebulką, następną warstwą jest majonez, na to ponownie żółty ser starty na małych o czkach, a na wierzch ścieramy na drobnych oczkach żółtka jaj. Można posypać całość pieprzem, jednak nie solić, ze względu na to, że cebula i ser są już słone...wstawić na jakiś czas do lodówki, nie mieszać! |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez Mania27 dnia Pon 20:39, 20 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz |
Mania27
|
Ryba po japońsku
SKŁADNIKI: 1 kg pangi(mintaja,morszczuka), 2 papryki czerwone, 5 ogórków konserwowych, 4 cebule, 0,5 szklanki oleju, 4 łyżki octu, 2 szklanki wody,6 łyżeczek cukru, 0,5 łyżeczki soli, mały koncentrat pomidorowy, 5 łyżek ketchupu pikantnego. PRZYGOTOWANIE: Rybę usmażyć w cieście naleśnikowym lub w panierce. Do garnka wlać olej ,ocet i wodę, pozostałe składniki pokroić w paseczki, cebulę w pół krążki. Włożyć do garnka, dodać cukier i sól. Dusić do miękkości. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i ketchup, poddusić. Rybę ułożyć w dużym naczyniu, zalać sosem.Po wystygnięciu włożyć do lodówki. Pychotka |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
monika31
|
Mania z nieba mi spadłaś z tą rybą po japońsku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a niech ci Bozia w dzieciach wynagrodzi !!!!
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Mania27
|
Monia powiem ci że sprawdzone, robiłam na wigilię 2 lata temu i ... pyszne, naprawdę pyszne, oryginalny smak, no i z tego co pamietam łatwiutko się robiło
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Mania27
|
AAAA Monia no to teraz Twoja kolej na jakiś nowy przepis
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
monika31
|
a co do przepisów dziś z mamą ustaliłyśmy menu : 1.barszcz z uszkami, 2.pierogi z ziemniakami, 3.pierogi z kapustą i grzybami, 4.zupa grzybowa, 5.gołąbki, 6.kasza jaglana z suszkami ( to bardzo rzadko spotykana potrawa ale ja ją uwielbiam) 7. kompot z suszu, 8. ryba, 9. kutia , 10. kapusta z grochem, 12. ziemniaczki, pieczywo, czosnek powinien być w ząbkach
podobno sama tradycja to tak dla babci |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
monika31
|
gotować to będzie mama a ja za pomoc kuchenną moge co najwyżej pierogi lepić, uszka, i gołąbki zawijać no i potem jeść
ale za to to ja piekę makowiec w kruchym cieście, piernik z wkładką bakaliową i może jeszcze ciasteczka jakieś zrobie |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Mania27
|
No to ja poproszę o przepis na: KUTIĘ i KASZĘ JAGLANĄ z SUSZKAMI , brzmi smakowicie, zdobądź przepisy buziaczki
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
monika31
|
Kochana kutię to ja gotową kupie
a co do kaszy to babcia gotuje ale znam skłądniki kasza jaglana gotowana i gotowane suszone owoce - gruszki jabłka i śliwki. a jak to sie gotuje to obiecuje sie dowiedzieć i jutro napisać uwielbiam to jeść czy na ciepło czy na zimno mmmmmmmmmmmmniaaaaaammmmmmmmmmm a tu przykładowy przepis na kutię [link widoczny dla zalogowanych] dobra znalazłam chyba przepis na swoje ulubione danie wigilijne POSTNICA Składniki: 2 szklanki pęcaku 1 szklanka śliwek suszonych 1 szklanka suszonych jabłek 6 dużych suszonych gruszek 1/2 szklanki rodzynek sól, cukier do smaku Pęcak ugotować w 1,5 l wody, odcedzić. Owoce po dokładnym wypłukaniu zaparzyć 10 minut we wrzącej wodzie i odcedzić. Śliwki, jabłka i gruszki gotować do miękkości. Do wywaru (ok. 3 l) dodać pęcak i rodzynki. Doprawić solą i cukrem. Gotować jeszcze pół godziny na wolnym ogniu. a przepis ze strony [link widoczny dla zalogowanych] ale zgadzają mi sie składniki |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez monika31 dnia Pon 21:54, 20 Gru 2010, w całości zmieniany 2 razy |
Mania27
|
Kurniawka u mnie to chyba tego pęcaka nie ma. Pierwsze słyszę hehehehehe no to chciałam oryginały i mam
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Mania27
|
Monia a ta kutia to za trudne dla mnie (((
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
monika31
|
pęcak to chyba potoczna nazwa kaszy jęczmienna, nie mielona tylko cała...
a kutię to w każdym markecie np. z bakallandu w puszcze kupisz u nas jest też potrawa na kluski bądź łamańce czyli kruche ciastka z makiem i bakaliami |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
ślimaczuś
|
Pęcak czy pęczak to własnie kasza jeczmienna tylko taka duża, ale juz chyba po ptokach bo juz po wigilii, a kutii to chyba nigdy nie jadłam.
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
monika31
|
ślimaczku z kaszą masz rację a co do kutii to pszenica z makiem i bakaliami i miodem, ja kupiłam z bakallandu była przepyszna tzn. troszeczke jeszcze zostało, ale podjadam podjadam
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
przepisy oryginalnych potraw na Wigilię |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.