Forum Jestem Mamą Anioła... Strona Główna


Jestem Mamą Anioła...
Forum wszystkich tych, których bocian zgubił się w zamieci
Odpowiedz do tematu
OBIADKI
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

JAK POMYSŁÓW BRAK... MOŻE ZA TO KOLEŻANKI COŚ SMACZNE PODPOWIEDZĄ Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

mnie wymyślać za bardzo si enie chce przyznam szczerze szczególnie że nie wiele moge teraz jeść na diecie...
za to za moim mężem od kilku dni chodziły pierogi z czereśniami, no i teściowa tzn moja mama sie nad nim ulitowała i te czereśnie dziś kupiła, ciasto w termomiksie zarobiła a ja tylko je rozwałkowałam i ulepiłam cudaczne pierogi, i je ugotowałam nawet były smaczne dla niego ze śmietaną z cukrem dla mnie z jogurtem naturalnym...
na upał w sam raz Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
lora28



Dołączył: 06 Paź 2009
Posty: 1934
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Monika podziwiam za wytrwałość,strasznie nie lubię lepić pierogów...
Bardzo dobrze,że powstał ten temat,bo mnie się również czasem nie udaje nic wymyślić,to sobie podpatrzę i wykorzystam przepisy Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
ślimaczuś



Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 1289
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa/Radom

Ja dość często robię karczek z pieczarkami i papryka, mój mąż za nim przepada. Jak ktoś chętny to napiszę przepis.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mania27



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 816
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

no pewnie Aniu pisz Smile ja w wolnej chwili też wrzucę coś pysznego Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

no to czekamy na te przepisy Wink
ja jutro będe miała barszcz czerwony z botwinką, a na 2gie albo krokiety z kapustą albo łazanki z kapustą tylko dla mnie coś innego bo kapusta jak na razie odpada...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mania27



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 816
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Podaję przepis na pyszne zapiekane cykorie - nadaje się na obiad, jak i na ciekawą kolację. Przepis znalazłam w internecie, ale troszkę zmodyfikowałam. Nigdy nie sądziłam, że cykorie nadają się do czegoś takiego, ale to naprawdę jest pyszne!
Składniki: 4 cykorie (tak naprawdę ilosc zależy od apetytu ), korniszony, kilka plastrów szynki (ja robiłam z szynki długo dojrzewającej- serrano) lub wędzonego łososia, smietana ( ok 250 ml 18%), czosnek, koperek, sól, pieprz (w przepisie jest biały, ale ja używam cayenne), 3-4 łyżki startego zółtego sera (użyłam żółtego mozarella)

Przygotowanie: Cykorie umyc, nastepnie przekroić na połówki i z każdej wyciąć głąb. Następnie tak przygotowane wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok 5 min. Wyjmujemy, osuszamy i w każda polówkę, w miejsce po owym głąbie wkładamy korniszon. Całosć zawijamy w plaster szynki lub łososia. Teraz bierzemy żaroodporne naczynie, smarujemy je dokładnie masłem i układamy w nim cykorie. To wszystko zalewamy sosem, który robimy w następujący sposób: do smietany dodajemy przyprawy (koperek najlepszy jest świeży) dokładnie mieszamy. Na wierzch ścieramy ser żółty. Całośc wkładamy do piekarnika na ok 20 - 30 min.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mania27 dnia Wto 21:22, 15 Cze 2010, w całości zmieniany 3 razy
Zobacz profil autora
Mania27



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 816
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

A teraz przepis na GULASZ z PIERSI KURCZAKA z internetu ale zmodyfikowany lekko przeze mnie
Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 3 marchewki, 30 dag pieczarek, 3 duże cebule, jedna świeża papryka dowolnego koloru, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, sól i pieprz, olej do smażenia.

Przyrządzanie:
Pierś pokroić na kawałki, takie jak do gulaszu, posypać przyprawą do kurczaka-dość obficie i odstawić na moment. W tym czasie obrać pieczarki i pokroić na półplasterki, marchewki również, cebulę obrać i pokroić w kostkę, paprykę umyć i pokroić w paseczki albo kostkę. Rozgrzać olej na dużej patelni albo w rondlu i podsmażyć pieczarki, dodać cebulę i smażyć razem, następnie marchew i na końcu paprykę. Wszystko dusić w powstałym z soków warzywnych sosiku. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażyć kawałki kurczaka, a jak już będą rumiane dodac do podduszonych warzywek. Podlac wodą i dusić aż wszystko będzie miękkie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Podawać np. z ryżem


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mania27 dnia Wto 21:30, 15 Cze 2010, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Mania mniamuśne te propozycje Wink
[link widoczny dla zalogowanych] coś takiego jadłam u kuzynki było pyszne Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mania27



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 816
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Monia, ten przepis jest super, akurat mam w lodówce cukinie, więc jutro czy pojutrze zrobię, bo chciałam zrobić placuszki z cukini, ale coś mi nigdy nie wychodzą, albo się rozwalają, albo są jakby surowe... Sad... ale teraz juz wiem co z nimi zrobię Smile dzięki


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
UK35



Dołączył: 07 Paź 2009
Posty: 683
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Łodzi

Ale ma ochotę na takie jedzonko mniam mniam Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Kasia W.



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1964
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kalisz

Ale pyszności zapraszam do mnie na wspólne gotowanie tzn na jedzenie Razz Razz Razz


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
agneskapineska
Administrator


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 2109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Mnie namawiać nie trzeba Laughing Kacha! Zostało tam coś jeszcze?? Very Happy Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Kasia W.



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1964
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kalisz

Aguś ja zapraszam żebyscie coś uprykciły,a później będziemy jeść Razz Razz Razz


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
ślimaczuś



Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 1289
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa/Radom

Dobra mój przepis na karczek.
Trzeba kupić około 1 kg karczku/karkówki (w zależności od wielkości gęsiarki lub naczynia żaroodpornego), pieczarki tak ok 50 - 70m dag, jedna - dwie papryki, cebula, ketchup.
Mieso pokroic w plastry jak na schabowe. Na dnie naczynia gęsiarki/zaroodpornego wysmarowanej oliwą/olejem układamy cebulę. Potem robimy przekładaniec (tak w pionie - po skosie) mieso - pieczarki - papryka - mieso itd. aż się nam wszystkie kawałki miesa ułożą. Pozostała papryką, cebulą i pieczarkami posypujemy mięso na wierzchu. Wszystko polewamy ketchupem.
Mieso warto tak min. ok. 2 godziny przed nasmarować przyprawami jakimi lubimy, ja zazwyczaj stosuje różne zioła i czosnek. Później wszystko pod przykryciem do piekarnika, ja nastawiam tak na ok 180 stopni. W trakcie jak już warzywa i mieso puszczą sok troszkę przemieszam, żeby kechup się z nimi połączył. W zależności od tego ile mam warzyw podlewam odrobiną wody na samym początku. Jak już miesko sie rozpada to jest gotowe.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
OBIADKI
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 3  

  
  
 Odpowiedz do tematu