OBIADKI |
monika31
|
JAK POMYSŁÓW BRAK... MOŻE ZA TO KOLEŻANKI COŚ SMACZNE PODPOWIEDZĄ
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
monika31
|
mnie wymyślać za bardzo si enie chce przyznam szczerze szczególnie że nie wiele moge teraz jeść na diecie...
za to za moim mężem od kilku dni chodziły pierogi z czereśniami, no i teściowa tzn moja mama sie nad nim ulitowała i te czereśnie dziś kupiła, ciasto w termomiksie zarobiła a ja tylko je rozwałkowałam i ulepiłam cudaczne pierogi, i je ugotowałam nawet były smaczne dla niego ze śmietaną z cukrem dla mnie z jogurtem naturalnym... na upał w sam raz |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
lora28
|
Monika podziwiam za wytrwałość,strasznie nie lubię lepić pierogów...
Bardzo dobrze,że powstał ten temat,bo mnie się również czasem nie udaje nic wymyślić,to sobie podpatrzę i wykorzystam przepisy |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
ślimaczuś
|
Ja dość często robię karczek z pieczarkami i papryka, mój mąż za nim przepada. Jak ktoś chętny to napiszę przepis.
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Mania27
|
no pewnie Aniu pisz ja w wolnej chwili też wrzucę coś pysznego
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
monika31
|
no to czekamy na te przepisy
ja jutro będe miała barszcz czerwony z botwinką, a na 2gie albo krokiety z kapustą albo łazanki z kapustą tylko dla mnie coś innego bo kapusta jak na razie odpada... |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Mania27
|
Podaję przepis na pyszne zapiekane cykorie - nadaje się na obiad, jak i na ciekawą kolację. Przepis znalazłam w internecie, ale troszkę zmodyfikowałam. Nigdy nie sądziłam, że cykorie nadają się do czegoś takiego, ale to naprawdę jest pyszne!
Składniki: 4 cykorie (tak naprawdę ilosc zależy od apetytu ), korniszony, kilka plastrów szynki (ja robiłam z szynki długo dojrzewającej- serrano) lub wędzonego łososia, smietana ( ok 250 ml 18%), czosnek, koperek, sól, pieprz (w przepisie jest biały, ale ja używam cayenne), 3-4 łyżki startego zółtego sera (użyłam żółtego mozarella) Przygotowanie: Cykorie umyc, nastepnie przekroić na połówki i z każdej wyciąć głąb. Następnie tak przygotowane wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok 5 min. Wyjmujemy, osuszamy i w każda polówkę, w miejsce po owym głąbie wkładamy korniszon. Całosć zawijamy w plaster szynki lub łososia. Teraz bierzemy żaroodporne naczynie, smarujemy je dokładnie masłem i układamy w nim cykorie. To wszystko zalewamy sosem, który robimy w następujący sposób: do smietany dodajemy przyprawy (koperek najlepszy jest świeży) dokładnie mieszamy. Na wierzch ścieramy ser żółty. Całośc wkładamy do piekarnika na ok 20 - 30 min. |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez Mania27 dnia Wto 21:22, 15 Cze 2010, w całości zmieniany 3 razy |
Mania27
|
A teraz przepis na GULASZ z PIERSI KURCZAKA z internetu ale zmodyfikowany lekko przeze mnie
Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 3 marchewki, 30 dag pieczarek, 3 duże cebule, jedna świeża papryka dowolnego koloru, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, sól i pieprz, olej do smażenia. Przyrządzanie: Pierś pokroić na kawałki, takie jak do gulaszu, posypać przyprawą do kurczaka-dość obficie i odstawić na moment. W tym czasie obrać pieczarki i pokroić na półplasterki, marchewki również, cebulę obrać i pokroić w kostkę, paprykę umyć i pokroić w paseczki albo kostkę. Rozgrzać olej na dużej patelni albo w rondlu i podsmażyć pieczarki, dodać cebulę i smażyć razem, następnie marchew i na końcu paprykę. Wszystko dusić w powstałym z soków warzywnych sosiku. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażyć kawałki kurczaka, a jak już będą rumiane dodac do podduszonych warzywek. Podlac wodą i dusić aż wszystko będzie miękkie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Podawać np. z ryżem |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez Mania27 dnia Wto 21:30, 15 Cze 2010, w całości zmieniany 2 razy |
monika31
|
Mania mniamuśne te propozycje
[link widoczny dla zalogowanych] coś takiego jadłam u kuzynki było pyszne |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Mania27
|
Monia, ten przepis jest super, akurat mam w lodówce cukinie, więc jutro czy pojutrze zrobię, bo chciałam zrobić placuszki z cukini, ale coś mi nigdy nie wychodzą, albo się rozwalają, albo są jakby surowe... ... ale teraz juz wiem co z nimi zrobię dzięki
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
UK35
|
Ale ma ochotę na takie jedzonko mniam mniam
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Kasia W.
|
Ale pyszności zapraszam do mnie na wspólne gotowanie tzn na jedzenie
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
agneskapineska
Administrator
|
Mnie namawiać nie trzeba Kacha! Zostało tam coś jeszcze??
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Kasia W.
|
Aguś ja zapraszam żebyscie coś uprykciły,a później będziemy jeść
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
ślimaczuś
|
Dobra mój przepis na karczek.
Trzeba kupić około 1 kg karczku/karkówki (w zależności od wielkości gęsiarki lub naczynia żaroodpornego), pieczarki tak ok 50 - 70m dag, jedna - dwie papryki, cebula, ketchup. Mieso pokroic w plastry jak na schabowe. Na dnie naczynia gęsiarki/zaroodpornego wysmarowanej oliwą/olejem układamy cebulę. Potem robimy przekładaniec (tak w pionie - po skosie) mieso - pieczarki - papryka - mieso itd. aż się nam wszystkie kawałki miesa ułożą. Pozostała papryką, cebulą i pieczarkami posypujemy mięso na wierzchu. Wszystko polewamy ketchupem. Mieso warto tak min. ok. 2 godziny przed nasmarować przyprawami jakimi lubimy, ja zazwyczaj stosuje różne zioła i czosnek. Później wszystko pod przykryciem do piekarnika, ja nastawiam tak na ok 180 stopni. W trakcie jak już warzywa i mieso puszczą sok troszkę przemieszam, żeby kechup się z nimi połączył. W zależności od tego ile mam warzyw podlewam odrobiną wody na samym początku. Jak już miesko sie rozpada to jest gotowe. |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
OBIADKI |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.