Forum Jestem Mamą Anioła... Strona Główna


Jestem Mamą Anioła...
Forum wszystkich tych, których bocian zgubił się w zamieci
Odpowiedz do tematu
Przepisy na sałatki....
lora28



Dołączył: 06 Paź 2009
Posty: 1934
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Dziewczyny, jeśli chodzi o pieczenie ciast jestem kompletne DNO - przyznaję,nawet sernik bez pieczenia potrafię zepsuć co wydaje się niemożliwe,a jednak.... Very Happy
Pomyślałam,że może by tak przepisy na sałatki...uwielbiam....może macie jakieś swoje,sprawdzone,podzielcie się proszę z resztą Towarzystwa.... Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Pestka
Administrator


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1724
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Otwock

Moja ulubiona:

główka sałaty lodowej
pół puszki kukurydzy (najlepiej Bonduelle)
puszka tuńczyka w sosie własnym (odsączyć)
świeże kiełki (jakie kto lubi)
oliwki (ile kto lubi i jakie kto lubi)
pomidory (mogą być 2 świeże, albo opakowanie suszonych w zalewie)

posiekać/pokroić/porwać, skropić cytryną, polać łyżką oliwy z oliwek (jak nie masz to olejem), delikatnie posolić i odrobinkę pocukrzyć, posypać szczyptą ulubionych ziół i wszystko wymieszać.

W zasadzie to taka śmieciowa sałatka... bywa, że nie mam kiełków i bez nich też jest pyszna, pomidorów zwykle używam świeżych bo wolę, oliwek czarnych bo uwielbiam. Proporcje też zmieniam w zależności od zawartości lodówki. Aha i sałatka powinna postać z godzinkę po wymieszaniu (ja najbardziej lubię zimną z lodówki) żeby ładnie sobą wszystko przeszło, ale jeśli o mnie chodzi to nie zawsze się to udaje Smile Potrafię oszamać to, co wyjdzie z wyżej podanych proporcji w ciągu jednego dnia Smile
Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Pestuś musze ją kiedyś zrobić zapowiada sie bardzo obiecująco Wink
a co do śmieciowych ja częśto robie sałątki na winie tzn. co sie nawinie to wpadnie to sałatki Wink
a ostatnio robiłam z makaronu w kształcie ziarenek ryżu - sporo mi wyszło
ugotowałam z kostką rosołową makaron (pół opakowania)
2 pojedyńcze piersi z kurczaka pokrojone usmażone z przyprawą gyros (taka miałam;)
papryka konserwowa pokrojona w kostke
5-6 jajek ugotowanych starłam na tarku
kukurydza z puszki
śmietana/majonez przyprawy do smaku


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
lora28



Dołączył: 06 Paź 2009
Posty: 1934
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Niezłe przepisy kobietki,narobiłyście mi smaka...Tej z tuńczykiem niestety nie będę mogła zrobić,bo mam alergię na tuńczyka,a szkoda... Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
agneskapineska
Administrator


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 2109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

A to moja ulubiona:

Sałatka Kebab (Gyros)

* 1,5 piersi kurczaka
* 1/2 przyprawy kebab
* olej do smażenia
* majonez średniej wielkości (bądź jogurt naturalny)
* 3-4 ząbki czosnku
* sól, pieprz do smaku
* warzywa:
* kapusta pekińska,
* ogórki konserwowe
* ogórek świeży
* papryka świeża
* papryka konserwowa
* puszka kukurydzy
* sól
* pieprz
* bułka bagietka

Usmażyć opruszone przyprawą Gyros mięsko pokrojone w kostkę, odstawić by ostygło. W tym czasie pokroić warzywa. Proporcje dowolne Wink Ja szykuję sobie tej samej wielkości niewielkie miseczki i tam lądują pokrojone składniki Smile Wrzucić wszystko do dużego naczynia i wymieszać z mięskiem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem i done Smile
Ja do tego robię tzw. chlebki. Kroję chlebek na kromeczki, smażę (najlepiej na oliwie) a potem nacieram czosnkiem - mniam Very Happy
Szybko i smacznie Smile Polecam!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Pestka
Administrator


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1724
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Otwock

Właśnie uczyniłam moją śmieciową sałatkę i niecierpliwie czekam aż składniki sobą przejdą. Przypomniał mi się jeszcze przepis na sałatkę z paluszkami surimi, którą uwielbiam, chociaż dla mnie każda z majonezem jest ciężkawa.

Sałatka z surimi:

paczka paluszków surimi
świeży ogórek wężowy
pęczek świeżego koperku (od biedy może być mrożony)
woreczek ugotowanego ryżu (preferuję paraboiled)
pół puszki kukurydzy (ja używam tylko Bonduelle bo inne mi nie smakują)
majonez (ile kto lubi)
sól, biały pieprz do smaku

paluszki i ogórka pokroić w drobną kostkę, koperek posiekać, wszystko wymieszać doprawić i gotowe.

jeśli chodzi o wariacje tej sałatki, to moja mama robi z szynką zamiast surimi, a znajoma dodaje do mojej wersji jeszcze pomidory. co kto lubi - mi najbardziej smakuje w takiej wersji jak wyżej - do kanapek z wędlinką idealna Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Pestka dnia Pią 18:06, 12 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
UK35



Dołączył: 07 Paź 2009
Posty: 683
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Łodzi

Może to nie sałatka, ale mojemu mężowi smakuje. My je nazywamy jajkami z pieczarkami. tzn gotuję jajka i trochę pieczarek (osobno, żeby nie było Wink ). Później pieczarki kroję w drobną kostkę, jajka obieram przekrajam na pół i żółtka wrzucam do pieczarek. Dodaje tam jeszcze albo pokrojony świeży koperek albo pietruszkę. Do tego trochę majonezu, sól i pieprz do smaku i robię z tego taką pastę. Potem ją wkładam do przekrojonych jajek.
Jak się ładnie przybierze to nawet jako przystawka na spotkanie ze znajomymi się nadaje Smile.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez UK35 dnia Pią 12:51, 07 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

UK ja robie podobnie tyle tylko że świeże pieczarki ścieram na tarce, a potem z cebulką podsmażam. do przestudzonych pieczarek daje ugotowane żółtka, doprawiam do smaku i nakładam w połóweczki jaje... stały punkt śniadania Wielkanocnego w moim domku Wink a czasem jak mam wene twórczą to i bez okazji zrobie;)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
lora28



Dołączył: 06 Paź 2009
Posty: 1934
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Zrobię dzisiaj taką kolację.Dzięki Dziewczyny:)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
agneskapineska
Administrator


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 2109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

No ja jutro z rana lecę na rynek po pieczarki i też zrobię <mniam>! Ja sobie jeszcze dodam papryczkę Wink Mmmm


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
UK35



Dołączył: 07 Paź 2009
Posty: 683
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Łodzi

smacznego. Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mania27



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 816
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Moja siostra robi takie jajka zawsze na Wielkanoc i nazywa to "faszerowane jajka" Smile

Wracając do sałatek, polecam przepis na szybką i pyszną sałatkę przekładaną z tuńczykiem. Nadaje się na imprezki, bo wygląda bardzo ciekawie.
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (ewentualnie 3 puszki jeśli paczkowany jest w mniejszych puszkach: np CALVO - mój ulubiony), (może być 1 w sosie własnym i 1 w oleju) 6-7 jaj ugotowanych na twardo , 1 średnia lub duża cebula, 25 dag sera żółtego, słoiczek majonezu
Przygotowanie: Na dnie przezroczystego naczynia w miarę równego kładziemy potarte na największych oczkach białko z 7 jaj, na to trzemy na małych oczkach połowę porcji sera żółtego, następnie tuńczych odsączony i wymieszany z drobno pokrojoną cebulką, następną warstwą jest majonez, na to ponownie żółty ser starty na małych o czkach, a na wierzch ścieramy na drobnych oczkach żółtka jaj. Można posypać całość pieprzem, jednak nie solić, ze względu na to, że cebula i ser są już słone...wstawić na jakiś czas do lodówki, nie mieszać! Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mania27 dnia Sob 21:37, 08 Maj 2010, w całości zmieniany 5 razy
Zobacz profil autora
Przepisy na sałatki....
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Odpowiedz do tematu