Przepisy na sałatki.... |
lora28
|
Dziewczyny, jeśli chodzi o pieczenie ciast jestem kompletne DNO - przyznaję,nawet sernik bez pieczenia potrafię zepsuć co wydaje się niemożliwe,a jednak....
Pomyślałam,że może by tak przepisy na sałatki...uwielbiam....może macie jakieś swoje,sprawdzone,podzielcie się proszę z resztą Towarzystwa.... |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Pestka
Administrator
|
Moja ulubiona:
główka sałaty lodowej pół puszki kukurydzy (najlepiej Bonduelle) puszka tuńczyka w sosie własnym (odsączyć) świeże kiełki (jakie kto lubi) oliwki (ile kto lubi i jakie kto lubi) pomidory (mogą być 2 świeże, albo opakowanie suszonych w zalewie) posiekać/pokroić/porwać, skropić cytryną, polać łyżką oliwy z oliwek (jak nie masz to olejem), delikatnie posolić i odrobinkę pocukrzyć, posypać szczyptą ulubionych ziół i wszystko wymieszać. W zasadzie to taka śmieciowa sałatka... bywa, że nie mam kiełków i bez nich też jest pyszna, pomidorów zwykle używam świeżych bo wolę, oliwek czarnych bo uwielbiam. Proporcje też zmieniam w zależności od zawartości lodówki. Aha i sałatka powinna postać z godzinkę po wymieszaniu (ja najbardziej lubię zimną z lodówki) żeby ładnie sobą wszystko przeszło, ale jeśli o mnie chodzi to nie zawsze się to udaje Potrafię oszamać to, co wyjdzie z wyżej podanych proporcji w ciągu jednego dnia Smacznego! |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
monika31
|
Pestuś musze ją kiedyś zrobić zapowiada sie bardzo obiecująco
a co do śmieciowych ja częśto robie sałątki na winie tzn. co sie nawinie to wpadnie to sałatki a ostatnio robiłam z makaronu w kształcie ziarenek ryżu - sporo mi wyszło ugotowałam z kostką rosołową makaron (pół opakowania) 2 pojedyńcze piersi z kurczaka pokrojone usmażone z przyprawą gyros (taka miałam;) papryka konserwowa pokrojona w kostke 5-6 jajek ugotowanych starłam na tarku kukurydza z puszki śmietana/majonez przyprawy do smaku |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
lora28
|
Niezłe przepisy kobietki,narobiłyście mi smaka...Tej z tuńczykiem niestety nie będę mogła zrobić,bo mam alergię na tuńczyka,a szkoda...
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
agneskapineska
Administrator
|
A to moja ulubiona:
Sałatka Kebab (Gyros) * 1,5 piersi kurczaka * 1/2 przyprawy kebab * olej do smażenia * majonez średniej wielkości (bądź jogurt naturalny) * 3-4 ząbki czosnku * sól, pieprz do smaku * warzywa: * kapusta pekińska, * ogórki konserwowe * ogórek świeży * papryka świeża * papryka konserwowa * puszka kukurydzy * sól * pieprz * bułka bagietka Usmażyć opruszone przyprawą Gyros mięsko pokrojone w kostkę, odstawić by ostygło. W tym czasie pokroić warzywa. Proporcje dowolne Ja szykuję sobie tej samej wielkości niewielkie miseczki i tam lądują pokrojone składniki Wrzucić wszystko do dużego naczynia i wymieszać z mięskiem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem i done Ja do tego robię tzw. chlebki. Kroję chlebek na kromeczki, smażę (najlepiej na oliwie) a potem nacieram czosnkiem - mniam Szybko i smacznie Polecam! |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Pestka
Administrator
|
Właśnie uczyniłam moją śmieciową sałatkę i niecierpliwie czekam aż składniki sobą przejdą. Przypomniał mi się jeszcze przepis na sałatkę z paluszkami surimi, którą uwielbiam, chociaż dla mnie każda z majonezem jest ciężkawa.
Sałatka z surimi: paczka paluszków surimi świeży ogórek wężowy pęczek świeżego koperku (od biedy może być mrożony) woreczek ugotowanego ryżu (preferuję paraboiled) pół puszki kukurydzy (ja używam tylko Bonduelle bo inne mi nie smakują) majonez (ile kto lubi) sól, biały pieprz do smaku paluszki i ogórka pokroić w drobną kostkę, koperek posiekać, wszystko wymieszać doprawić i gotowe. jeśli chodzi o wariacje tej sałatki, to moja mama robi z szynką zamiast surimi, a znajoma dodaje do mojej wersji jeszcze pomidory. co kto lubi - mi najbardziej smakuje w takiej wersji jak wyżej - do kanapek z wędlinką idealna |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez Pestka dnia Pią 18:06, 12 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz |
UK35
|
Może to nie sałatka, ale mojemu mężowi smakuje. My je nazywamy jajkami z pieczarkami. tzn gotuję jajka i trochę pieczarek (osobno, żeby nie było ). Później pieczarki kroję w drobną kostkę, jajka obieram przekrajam na pół i żółtka wrzucam do pieczarek. Dodaje tam jeszcze albo pokrojony świeży koperek albo pietruszkę. Do tego trochę majonezu, sól i pieprz do smaku i robię z tego taką pastę. Potem ją wkładam do przekrojonych jajek.
Jak się ładnie przybierze to nawet jako przystawka na spotkanie ze znajomymi się nadaje . |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez UK35 dnia Pią 12:51, 07 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz |
monika31
|
UK ja robie podobnie tyle tylko że świeże pieczarki ścieram na tarce, a potem z cebulką podsmażam. do przestudzonych pieczarek daje ugotowane żółtka, doprawiam do smaku i nakładam w połóweczki jaje... stały punkt śniadania Wielkanocnego w moim domku a czasem jak mam wene twórczą to i bez okazji zrobie;)
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
lora28
|
Zrobię dzisiaj taką kolację.Dzięki Dziewczyny:)
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
agneskapineska
Administrator
|
No ja jutro z rana lecę na rynek po pieczarki i też zrobię <mniam>! Ja sobie jeszcze dodam papryczkę Mmmm
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
UK35
|
smacznego.
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Mania27
|
Moja siostra robi takie jajka zawsze na Wielkanoc i nazywa to "faszerowane jajka"
Wracając do sałatek, polecam przepis na szybką i pyszną sałatkę przekładaną z tuńczykiem. Nadaje się na imprezki, bo wygląda bardzo ciekawie. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (ewentualnie 3 puszki jeśli paczkowany jest w mniejszych puszkach: np CALVO - mój ulubiony), (może być 1 w sosie własnym i 1 w oleju) 6-7 jaj ugotowanych na twardo , 1 średnia lub duża cebula, 25 dag sera żółtego, słoiczek majonezu Przygotowanie: Na dnie przezroczystego naczynia w miarę równego kładziemy potarte na największych oczkach białko z 7 jaj, na to trzemy na małych oczkach połowę porcji sera żółtego, następnie tuńczych odsączony i wymieszany z drobno pokrojoną cebulką, następną warstwą jest majonez, na to ponownie żółty ser starty na małych o czkach, a na wierzch ścieramy na drobnych oczkach żółtka jaj. Można posypać całość pieprzem, jednak nie solić, ze względu na to, że cebula i ser są już słone...wstawić na jakiś czas do lodówki, nie mieszać! |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez Mania27 dnia Sob 21:37, 08 Maj 2010, w całości zmieniany 5 razy |
Przepisy na sałatki.... |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.