Forum Jestem Mamą Anioła... Strona Główna


Jestem Mamą Anioła...
Forum wszystkich tych, których bocian zgubił się w zamieci
Odpowiedz do tematu
przepisy na pierniczki
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Dziewczyny pytałyście o pierniczki ja juz 2gi rok upiekłam z przepisu z tej strony [link widoczny dla zalogowanych]
są smaczne a i przy wersji z witrażykami siostrzenice miał duzo zabawy Wink Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Pestka
Administrator


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1724
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Otwock

Monia a miękną? Bo moje twarde jak gnat :/


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

W tamtym roku, te które udało się przed dziecmi schować zmiękły... Wink
Bo i w tym roku kilka znikłoWink były takie do chrupania po wystygnięciu więc dwa szkraby kilka schrupały sama sobie nie odmówiłam przetestowania wypieku;)
moja mama śmiała sie że jak nie zmiękną to sie je będzie fajnie chrupać bo i takie są smaczne;)
a tak na marginesie na blogu z którego jest przepis są same fajne rzeczy Wink a inne słodkości jak pieke to często z książek siostry Anastazji zawsze wychodzą...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
ślimaczuś



Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 1289
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa/Radom

Pestuś jestem w trakcie zdobywania przepisu na pierniczki, które miękna, powinnam go mieć jutro (upss, która to już godzina) znaczy się więc dzisiaj. Jak poczekasz to wkleje go, jak tylko przesle mi go koleżanka.
Jeśli jesteście zainteresowane blokiem kakowym, ajerkoniakiem czy czymś podobnym to dajcie znać. Uwielbiam eksperymentować w kuchni.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
ślimaczuś



Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 1289
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa/Radom

A mój 7363211, a przepis zaraz tu wkleję, bo udało mi się zciągnąć z poczty. Uprzedzam nie jest sprawdzony.
Dla osób z małymi zdolnościami kulinarnymi polecam wczesniej wspomniana roladę kokosowa bez pieczenia. U mnie w domu zawsze pytają czy na świeta zrobię.
Pierniczki:
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
1 dag sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, masło i jajo. (Miód można też wcześniej podgrzać razem cukrem i korzeniami, a potem przestudzić i połączyć z mąką).
Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
Ciasteczka można piec różnej grubości Smile Ja, jak mam sporo czasu, wałkuję ciasto na grubość około 3 mm, i wykrawam dowolnego kształtu pierniczki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo sreberkiem posypanym mąką. Albo wałkuję grubsze ciasto i wycinam pierniczki specjalnymi foremkami do odciskania różnych świątecznych kształtów.
Ciastka powinno się piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.
Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza Smile Można je lukrować i dowolnie ozdabiać. Nadają się do powieszenia na choince.

Uwaga:
Zamiast cukru pudru można użyć zwykłego cukru, ale wówczas kryształki będą widoczne w ciasteczkach.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
kostucha76



Dołączył: 05 Paź 2009
Posty: 1352
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: POZNAŃ

...do pierniczków zabieram się już czwarty albo piąty rok z rzędu i jakoś nie mogę ich upiec. Słyszałam, że najsmaczniejsze są te robione kilka tygodni wcześniej, a ja ciągle się zgapiam. W efekcie kupuję opakowanie gotowego ciasta dorzucam jaja i margarynę...i też jest smacznie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
ślimaczuś



Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 1289
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa/Radom

A ja zrobiłam pierniczki z tego przepisu co wkleiłam i jedna rada, trzeba ustawić dobrze piekarnik, jak ustawiłam na 180 stopni i 10 minut to wychodziły gorzkie i ciemne, potem na 160-150 stopni i około 7-8 minut i juz dobre wychodziły. Generalnie piekarnik nowy więc dobrze piecze. Zapomniałam dodać, że miekna mąż testuje codziennie, ja do świat sie zaparłam i nic takiego nie jem. Miałam troszkę problemów z wyrobieniem ciasta, robiłam ta wersję z podgrzanym miodem, może dlatego, dodałam duuuuzo mąki i wyszły.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Pestka
Administrator


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1724
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Otwock

właśnie zabieram się do robienia pierniczków. wybrałam przepis Ślimaczka, ale zrobię z witrażykami tak jak te z przepisu Moni Smile
Buzi, doniosę jak mi poszło Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
przepisy na pierniczki
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Odpowiedz do tematu