Pestka
Administrator
|
Laski zrobiłam i się rozpływam... moi goście też zachwyceni. Po prostu poezja - schowałam sobie 2 maleńkie kawałeczki na jutro do kawy bo znikał z prędkością światła.
POLECAM!!!: [link widoczny dla zalogowanych] |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
monika31
|
Pestuś ja robię podobny ale piekę spód czekoladowy lub orzechowy coś w tym stylu [link widoczny dla zalogowanych] tylko ja ubijam 2 śnieżki takie na mleko i dodaję do nich galaretkę ( najlepiej czerwoną)rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody i tą piankę moja młodsza siostrzenica uwielbia
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
lora28
|
Kobity,Wy jesteście obeznane w temacie.Podajcie proszę jakiś przepis na najprostszy na świecie sernik,jestem totalnym plackowym beztalenciem,wiec jakiś taki którego nie schrzanie
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Pestka
Administrator
|
ale na zimno czy pieczony? na spodzie czy bez spodu. mam przepis na sernik pieczony na spodzie i z bezą na wierzchu, którego się nie da schrzanić - chcesz?
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
monika31
|
jak nie słodki to ja chce
bo na razie to szarlotka na kruchym spodzie z kwaśnych jabłek lub drożdzowe ze śliwami ale kwaśnymi czyli niemalze ze słodkości to ogórki kiszone oooooooo i to przysmak mojego synusia |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Pestka
Administrator
|
słodki - tzn kruche średnio słodkie, ale beza i ser słodkie. jak skończę lepić pierogi to przepiszę przepis.
Monia to może babka cytrynowa? albo śmietanowiec z brzoskwiniami? |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
monika31
|
Pestus cokolwiek byleby NIE SŁODKIE
na tapecie jest tarta z kruchego prawie nie słodzonego ciasta z budyniem bez cukru i kwasnymi jabłkami z cynamonem |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
lora28
|
Jacie Pastka stawiasz wysoko barierkę Nie znam się,na ciepło,pieczony,a czy ze spodem czy nie nie wiem.Łatwy to wiem Mój mąż właśnie piecze szarlotkę,zobaczymy co z tego wyjdzie,a ja mam smaka na sernik taki tradycyjny jak na weselach
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Pestka
Administrator
|
taki tradycyjny jak na weselach... cholera no taki to naprawdę wyższa szkoła jazdy lubi opadać. no ale przepis zaraz wygrzebię i Ci dam jeden i drugi.
Ten z bezą tylko wydaje się skomplikowany, w rzeczywistości jest łatwy. Uśpię bachorzastych i siądę przepisywać. |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Pestka
Administrator
|
Sernik z bezą:
Ciasto: 3 szkl. mąki 1 margaryna 3 łyżki cukru 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany kwaśnej * Zagnieść, podzielić na 2 części - jedną wyłożyć na dużą blachę, a drugą schłodzić (ja mrożę, bo to potem do starcia na tarce) Ser: 1/2 kg sera (albo gotowy w wiaderku albo normalny zmielony minimum 2 razy a najlepiej 3) 1 całe jajko 1 budyń śmietankowy 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masła (o temp. pokojowej) * masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, ucierając dodać ser i budyń * do sera można dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, wanilię, żurawinę - co kto lubi, albo położyć na nim brzoskwinie z puszki pokrojone w grube plastry Beza: 3 białka 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej * białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ponownie ubić. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. wyłożyć na ser. Na to wszystko ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Piec 40-60 minut w temp. ok 180 stopni. jeśli się za bardzo rumieni (czyt. pali się od góry ) można przykryć folią aluminiową. mój piekarnik rumieni od góry zawsze za bardzo, więc często z folii korzystam |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez Pestka dnia Sob 13:01, 18 Sie 2012, w całości zmieniany 1 raz |
Pestka
Administrator
|
jak tak sobie teraz myślę, to na weselach najczęściej widywałam sernik z kruchym spodem i startym ciastem na wierzchu. czyli możesz pominąć piankę i Ci taki wyjdzie.
moja mama ten sernik robi z podwójnej porcji masy serowej i tak Ci polecam- podwój proporcję - będzie wyższy |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
lora28
|
Dziękuję Ci Pestko,z pewnością skorzystam z przepisu.W ramach podziękowania zapraszam na szarlotkę
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Pestka
Administrator
|
jeśli z kwaśnymi, niesłodzonymi jabłkami to możesz już wstawiać wodę na kawę
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
monika31
|
na herbatkę bo ja kawę tylko wącham pachnie cudnie ale nijak przez gardło przejść nie chce
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Jaga
|
Pestuś przepis speszyl for ju:
ciasto z malinami ( a tak naprawdę uniwersalne ciasto, które robi się w kilka minut i można do niego włożyć to, co się ma w lodówce i nawet taki osioł jak ja potrafi je upiec he he ) - pół kostki margaryny - stopione i ostudzone - 3 szkl. mąki - 1 szkl. cukru - 1 proszek do pieczenia - 4 jaja - mleko - dodaję na koniec na oko, żeby nie było zbyt gęste wszystko poprostu wymieszać łyżką, walnąc na blachę tak 3/4 ciasta, na ciasto owoce - dużo np. maliny, brzoskwinie, jabłka, śliwki, itp a na górę resztę ciasta tak łyżką pomazać, nie przykrywać całkiem. na 175 stopni do piekarnika na 45 min a potem na góre cukier puder i palce lizać ale najlepsze świeże!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zdjęcia na moim fb |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Ciasta |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.