Forum Jestem Mamą Anioła... Strona Główna


Jestem Mamą Anioła...
Forum wszystkich tych, których bocian zgubił się w zamieci
Odpowiedz do tematu
Pestka
Administrator


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1724
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Otwock

Laski zrobiłam i się rozpływam... moi goście też zachwyceni. Po prostu poezja - schowałam sobie 2 maleńkie kawałeczki na jutro do kawy bo znikał z prędkością światła.
POLECAM!!!:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Pestuś ja robię podobny ale piekę spód czekoladowy lub orzechowy coś w tym stylu [link widoczny dla zalogowanych] tylko ja ubijam 2 śnieżki takie na mleko i dodaję do nich galaretkę ( najlepiej czerwoną)rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody i tą piankę moja młodsza siostrzenica uwielbia Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
lora28



Dołączył: 06 Paź 2009
Posty: 1934
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Kobity,Wy jesteście obeznane w temacie.Podajcie proszę jakiś przepis na najprostszy na świecie sernik,jestem totalnym plackowym beztalenciem,wiec jakiś taki którego nie schrzanie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Pestka
Administrator


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1724
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Otwock

ale na zimno czy pieczony? na spodzie czy bez spodu. mam przepis na sernik pieczony na spodzie i z bezą na wierzchu, którego się nie da schrzanić - chcesz?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

jak nie słodki to ja chce Wink
bo na razie to szarlotka na kruchym spodzie z kwaśnych jabłek lub drożdzowe ze śliwami ale kwaśnymi Wink czyli niemalze ze słodkości to ogórki kiszone Wink oooooooo i to przysmak mojego synusia Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Pestka
Administrator


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1724
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Otwock

słodki - tzn kruche średnio słodkie, ale beza i ser słodkie. jak skończę lepić pierogi to przepiszę przepis.
Monia to może babka cytrynowa? albo śmietanowiec z brzoskwiniami?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Pestus cokolwiek byleby NIE SŁODKIE Smile
na tapecie jest tarta z kruchego prawie nie słodzonego ciasta z budyniem bez cukru i kwasnymi jabłkami z cynamonem Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
lora28



Dołączył: 06 Paź 2009
Posty: 1934
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Jacie Pastka stawiasz wysoko barierkę Smile Nie znam się,na ciepło,pieczony,a czy ze spodem czy nie nie wiem.Łatwy to wiem Smile Mój mąż właśnie piecze szarlotkę,zobaczymy co z tego wyjdzie,a ja mam smaka na sernik taki tradycyjny jak na weselach Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Pestka
Administrator


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1724
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Otwock

taki tradycyjny jak na weselach... cholera no taki to naprawdę wyższa szkoła jazdy Wink lubi opadać. no ale przepis zaraz wygrzebię i Ci dam jeden i drugi.

Ten z bezą tylko wydaje się skomplikowany, w rzeczywistości jest łatwy. Uśpię bachorzastych i siądę przepisywać.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Pestka
Administrator


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1724
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Otwock

Sernik z bezą:

Ciasto:
3 szkl. mąki
1 margaryna
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany kwaśnej
* Zagnieść, podzielić na 2 części - jedną wyłożyć na dużą blachę, a drugą schłodzić (ja mrożę, bo to potem do starcia na tarce)

Ser:
1/2 kg sera (albo gotowy w wiaderku albo normalny zmielony minimum 2 razy a najlepiej 3)
1 całe jajko
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki masła (o temp. pokojowej)
* masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, ucierając dodać ser i budyń
* do sera można dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, wanilię, żurawinę - co kto lubi, albo położyć na nim brzoskwinie z puszki pokrojone w grube plastry

Beza:
3 białka
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
* białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ponownie ubić. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. wyłożyć na ser.

Na to wszystko ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Piec 40-60 minut w temp. ok 180 stopni. jeśli się za bardzo rumieni (czyt. pali się od góry Razz ) można przykryć folią aluminiową. mój piekarnik rumieni od góry zawsze za bardzo, więc często z folii korzystam


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Pestka dnia Sob 13:01, 18 Sie 2012, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Pestka
Administrator


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1724
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Otwock

jak tak sobie teraz myślę, to na weselach najczęściej widywałam sernik z kruchym spodem i startym ciastem na wierzchu. czyli możesz pominąć piankę i Ci taki wyjdzie.
moja mama ten sernik robi z podwójnej porcji masy serowej i tak Ci polecam- podwój proporcję - będzie wyższy Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
lora28



Dołączył: 06 Paź 2009
Posty: 1934
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Dziękuję Ci Pestko,z pewnością skorzystam z przepisu.W ramach podziękowania zapraszam na szarlotkę Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Pestka
Administrator


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1724
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Otwock

jeśli z kwaśnymi, niesłodzonymi jabłkami to możesz już wstawiać wodę na kawę Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
monika31



Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

na herbatkę bo ja kawę tylko wącham Wink pachnie cudnie ale nijak przez gardło przejść nie chce Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Jaga



Dołączył: 29 Wrz 2011
Posty: 1458
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Rybnik

Pestuś przepis speszyl for ju:
ciasto z malinami ( a tak naprawdę uniwersalne ciasto, które robi się w kilka minut i można do niego włożyć to, co się ma w lodówce i nawet taki osioł jak ja potrafi je upiec he he )

- pół kostki margaryny - stopione i ostudzone
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 proszek do pieczenia
- 4 jaja
- mleko - dodaję na koniec na oko, żeby nie było zbyt gęste

wszystko poprostu wymieszać łyżką, walnąc na blachę tak 3/4 ciasta, na ciasto owoce - dużo np. maliny, brzoskwinie, jabłka, śliwki, itp
a na górę resztę ciasta tak łyżką pomazać, nie przykrywać całkiem.
na 175 stopni do piekarnika na 45 min
a potem na góre cukier puder i palce lizać ale najlepsze świeże!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zdjęcia na moim fb Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Ciasta
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 4 z 6  

  
  
 Odpowiedz do tematu